Honingbolletjes (25 stuks)
Aantal personen: personen
Bereidingstijd:
Bereidingswijze
- Giet het lauwwarme water in een kom en voeg de gist en 1 theelepel honing toe. Laat het mengsel 5 minuten staan (het geheel vertoont bubbeltjes).
- Verhit de melk in een sauspannetje gedurende 3 tot 5 minuten.
- Roer de verwarmde melk, eieren, 110 gram gesmolten boter, 75ml honing en het zout in een kom en gebruik de mixer om een egaal mengsel te krijgen.
- Voeg het gistmengsel uit stap 1 toe en voeg geleidelijk 600 gram bloem toe.
- Klop het geheel 3 minuten.
- Dek de kom af met transparante folie en laat het deeg 1 uur rusten.
- Na 1 uur voeg je de resterende bloem toe en kneed je het deeg handmatig nog 5 minuten door, het deeg moet nog plakkerig aanvoelen.
- Leg het deeg in een grote schone schaal en zet het weg voor 1 uur op een warme plek zodat het deeg kan rijzen.
- Kneed na het rijzen het deeg een beetje door op een met bloem bestoven plaat en maak er 25 kleine balletjes van.
- Leg de balletjes op een warme (ingevette) bakplaat en laat de balletjes 45 minuten liggen zodat deze verder kunnen rijzen.
- Bak de bolletjes af in de oven op 190 graden (10-12 minuten)
- Meng ondertussen 100 gram zachte boter en de overgebleven honing met elkaar.
- Smeer de bovenkant van de bolletjes in met het honing-boter mengsel voor het serveren.
Tip: je kunt de bolletjes ook invriezen.
Benodigdheden
- 50 ml lauwwarm water
- 1 tl gist
- 1 tl Acacia honing
- 400 ml melk
- 2 grote eieren (kamertemperatuur)
- 110 gr boter (gesmolten en afgekoeld)
- 115 ml Acacia honing
- 3 tl zout
- 800 gr bloem
- 100 gr boter (zacht)