Wat is honing?
Honing is een van nature zoete substantie, die door honingbijen wordt geproduceerd. De bijen nemen nectar of honingdauw op van planten en bloemen. Deze nectar wordt vervolgens omgezet, ingedikt, gecombineerd met hun eigen specifieke stoffen en opgeslagen in raatcellen in de bijenkast om te rijpen.
De kleur, smaak en structuur van honing wordt grotendeels bepaald door de oorsprong van de nectar d.w.z. van welke plant, bloem, bloesem. Zo is Acaciahoning altijd vloeibaar, met een lichte kleur en mild van smaak en Woudhoning is donker van kleur en kruidig van smaak.
Wat is het verschil tussen vloeibare honing en créme honing?
Als een soort honing van nature meer glucose suikers heeft dan fructosesuikers, heeft het sterk de neiging te gaan kristalliseren. Dit ziet er minder mooi uit en de honing kan ook erg hard en moeilijk smeerbaar worden. Daarom begeleidt een honingverwerker dit proces door in een grote tank met klaverhoning een aantal emmers créme klaverhoning van de vorige partij toe te voegen. Vervolgens wordt deze mix in de tank langere tijd geroerd op koude temperatuur. Hierdoor ontstaat een zachte créme honing. Het is dus een misverstand dat créme honing suiker zou bevatten, het is juist een puur natuurlijk proces van honing.
Wat is het verschil tussen Bloemenhoning en bijv. Woudhoning?
De meest voorkomende honing is gemengde bloemenhoning (polyfloraal). De bijen verzamelen hiervoor nectar van verschillende planten en bloemen. Smaak en uiterlijk kunnen sterk variëren, dit wordt bepaald door de regio en het type bloemen en planten.
Specifieke soortenhoning (monofloraal); Hiervoor is de nectar voornamelijk afkomstig van een bepaald type bloem of plant. Bijen zijn bloemvast, dit betekend dat zo lang een bloemsoort nectar blijft geven, de bijen deze blijven bezoeken. De imker plaatst de bijenkast in een gebied waar deze bloemsoort overheerst. Zo heb je bijvoorbeeld de grote tijmvelden in Spanje of de Acaciavelden in Oost-Europa.
Woudhoning: Woudhoning is bijzonder omdat hiervoor de bijen geen nectar verzamelen, maar honingdauw. Honigdauw is een nectar-achtige vloeistof die zich bevind op de stam en bladeren van bomen. De bijen zuigen de honingdauw op deze wordt in de bijenkast, op dezelfde manier als nectar, omgezet in honing. Deze honing heet Woudhoning en is donker van kleur en heeft een sterke, kruidige zoete smaak.
Honing met fruit & kruiden: Voor de variatie biedt Melvita ook honing met bijv. gember, cranberry of citroen. Deze smaakjes worden in het bereidingsproces aan de honing toegevoegd. Altijd zonder conserveermiddelen of verhitting.
Waarom kristalliseert (versuikert) honing?
Elke soort honing heeft de neiging om na verloop van tijd te kristalliseren. De snelheid waarmee de honing kristalliseert is met name afhankelijk van de hoeveelheid (natuurlijke) druivensuiker (glucose) in de honing. Deze is voor alle honingsoorten anders en heeft te maken met het soort bloem. Klaverhoning bevat veel glucose en wordt dus snel vast. Acaciahoning bevat veel fructose en blijft lang vloeibaar. Het heeft dus niets te maken met de kwaliteit of houdbaarheid. Gekristalliseerde honing kan weer vloeibaar worden door de pot of fles enkele uren te verwarmen in warm water (tot maximaal 40 graden) of in de winter gewoon op de verwarming (let op niet te warm). Honing nooit in de magnetron opwarmen, want dan gaan belangrijke bestanddelen zoals enzymen, vitaminen en aminozuren verloren.
Wordt er suiker toegevoegd aan honing?
Nee! Honing bevat uit zichzelf al suiker en is 100% puur; dus zonder enige toevoeging.
Dit is wettelijk vastgelegd in een speciale Europese Honingverordening. Honing is wat de bijen verzamelen. Er mag niets worden toegevoegd of verwijderd. " In de Europese honingverordening is bepaald dat alleen natuurlijke, onveranderde, onbehandelde honing het woord "honing" mag dragen. De honingverordening is van toepassing op alle in Nederland en in de EU aangeboden honing, ongeacht hun herkomst.
Hoe gezond is honing?
Honing is niet alleen lekker, het is ook gezond. Honing is een natuurlijk voedingsmiddel zonder enige toevoeging en bevat enzymen en mineralen. Honing heeft een hoge energiewaarde en is daardoor zeer goed voor kinderen, ouderen en sporters. Ook kan honing een ondersteuning zijn bij verkoudheid. Daarnaast heeft honing een bacterieremmende werking bij de behandeling van wonden en remt het de wondgenezing juist niet (specifiek Manuka).
Volgens Westerse maatstaven is er echter te weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan om gezondheidsclaims te kunnen neerleggen.
Staat je vraag er niet tussen? Stel deze via info@melvita.nl, we helpen je graag.
Webdesign & realisatie door Perron 18