Alles over biologisch’ is een campagne van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Deze campagne is onderdeel van het actieplan ‘Groei van biologische productie en consumptie’. Met dit actieplan willen we als Rijksoverheid het aanbod van en de vraag naar biologische producten in Nederland flink laten groeien. Het doel is een aandeel van 15% biologische landbouwgrond in 2030. Dat betekent een groei van ongeveer 81.000 hectare nu naar ongeveer 300.000 hectare in 2030.
De zoete smaak van biologische honing
Overstappen op biologische honing betekent kiezen voor de smaak van de natuur. In elke lepel honing proef je de bloemen waarvan de bijen hun nectar hebben verzameld. Honing is ook heerlijk om een zoete twist te geven aan je bakje yoghurt. Honing is niet alleen lekker voor jezelf, het is ook ongelofelijk belangrijk voor bijen, vlinders en vogels. Waarom? Dat lees je in dit artikel.
Waarom insecten belangrijk zijn voor de natuur
In Nederland is gemiddeld 85% van de insecten uitgestorven, en met de insecten zijn ook de vogels uit ons landschap verdwenen. Dit probleem speelt aanzienlijk minder in biologische fruitboomgaarden. Omdat fruitbomen tientallen jaren oud worden en altijd op dezelfde plek staan, is het een hele kunst om ziektes en plagen onder controle te houden. Biologische fruittelers gebruiken geen chemische bestrijdingsmiddelen, en moeten dus andere slimme manieren verzinnen om plaaginsecten onder controle te houden. Zo laten sommige boeren kippen door hun boomgaard scharrelen. De kippen eten allerlei beestjes die schadelijk zijn voor de boom. Ook eten ze het gevallen fruit zodat dit niet ligt te schimmelen naast de boom en de boom kan aantasten. Biologische boeren werken zo in harmonie met de natuur.
Biologische honing
Honing lijkt eigenlijk altijd een natuurlijk product. Maar bijen kunnen op allerlei manieren gehouden worden. Wist je bijvoorbeeld dat sommige imkers de vleugels van de koningin afknippen? Dit voorkomt dat ze wegvliegt en de koningin het volk meeneemt naar een andere plek. De koningin van biologische imkers mag altijd haar vleugels houden. Ook een biologische bijenkast is anders. Zo wordt de bijenkast van biologische imkers gemaakt van natuurlijke materialen als hout, in plaats van bijvoorbeeld kunstof. Maar om honing echt biologisch te kunnen noemen, telt ook het vlieggebied van de bijen mee. 3km om de bijenkast heen (zo ver kan een bij vliegen) mag niet gespoten zijn met chemische bestrijdingsmiddelen. Dit kan dus in natuurgebieden zijn of bijvoorbeeld op het land van een biologische boer. Door te kiezen voor biologische honing, stimuleer je dus het beheer van aaneengesloten natuurlijke gebieden vol bloemen en met een grote biodiversiteit.
Hoe herken ik een biologisch product?
Biologischw honing is makkelijk te herkennen aan het Europees biologisch keurmerk (het groene blaadje). Deze staat altijd op het potje. Gebruik van dit Europese Biologische keurmerk betekent dat het product voldoet aan de wettelijke eisen voor biologische productie en dat dit is gecontroleerd. Ook de woorden biologisch - of bio, eko, eco of organic mogen er alleen op staan als het product volgens de Europese regels voor biologisch is geproduceerd.
Biologische honing kun je op veel plekken kopen. In de supermarkt is ook vaak een klein assortiment beschikbaar. Mocht jouw favoriete smaak er nu niet bij zitten, dan vind je bij de bio speciaalzaak een breder assortiment aan biologische honing. Wat dacht je van bijzondere variaties zoals: honing met duindoorn, tijmhoning of lavendelhoning. En dat is dan weer lekker voor jou!
Kortom, de overstap op biologische honing is een makkelijke manier om impact te maken voor de biodiversiteit. Jij blij, bij blij!
Meer weten over biologisch?
Lees hier waar je voor kiest als je biologische producten koopt en de feitjes en cijfers over biologisch.
Biologische producten zijn makkelijk te herkennen aan het Europees biologisch keurmerk (het groene blaadje).
Webdesign & realisatie door Perron 18