Stroopwafels met dadelstroop
Aantal personen: ca. 20 koekjes personen
Bereidingstijd: ca. 1,5 uur (incl. 1 uur rijzen)
Bereidingswijze
Onweerstaanbaar, deze knapperige wafels met kleverige dadelstroop.
- Meng alle ingrediënten voor het deeg in een kom en laat afgedekt op een warme plek ± 1 uur rijzen.
- Breng de dadelsiroop met de boter en gember aan de kook in een pannetje en laat ± 5 min. al roerend koken tot de siroop dikker wordt. Neem van het vuur.
- Verdeel het deeg in stukken van ± 40 g en rol tot balletjes. Druk de balletjes iets plat. Verhit het wafelijzer tot half hoog.
- Doe telkens 1 balletje deeg in het ijzer en druk goed plat. Bak 2-3 min. of tot de wafel mooi bruin en gaar is en iets opbolt als je het ijzer opendoet.
- Snijd meteen met een scherp mes de wafel doormidden. Pas op, het is heet!
- Verdeel een lepeltje stroop over de binnenkant van 1 helft en druk de andere helft er voorzichtig op.
- Gebruik voor perfect ronde stroopwafels de uitsteker.
- Laat helemaal afkoelen of eet ze warm.
- TIP Warm eventueel de stroop tussendoor even op zodat het vloeibaar blijft.
Recept van Delicious.
Benodigdheden
- 500 ml dadelsiroop
- 100 g boter
- 1 tl gemberpoeder
- ook nodig: oubliewafelijzer
- + evt. een uitsteker van 11 cm à˜
Voor het deeg:
- 500 g bloem
- 250 g boter, gesmolten
- 120 g dadelsiroop
- 2 zakjes gist
- 1 ei
- rasp van ½ (bio)citroen