Camembert in honing-karamelsaus met noten en rozemarijn
Aantal personen: personen
Bereidingstijd:
Bereidingswijze
Bij dit recept (en de video!) loopt het water ons in de mond. Maak dit gerecht als een heerlijke kaasfondue met stukken vers brood en dan genieten van Franse kaas met een heerlijke zoete saus. Ontwikkeld door chef-kok Denise Grootendorst.
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Doe de camembert in de schaal van de cheese baker. Snijd in de vorm van een rooster inkepingen in de bovenkant van de camembert. Bak de camembert in de oven ongeveer 10 minuten zodat de kaas smelt.
- Maak ondertussen de honing karamelsaus. Breng in een steelpan de honing zachtjes aan de kook. Ris de blaadjes van de takjes rozemarijn, hak ze grof en voeg deze toe aan de honing. Meng alles door elkaar door de pan heen en weer te bewegen. Gebruik bij voorkeur geen lepel om te roeren en pas op met je handen. Blijf bij de pan en zorg ervoor dat de honing goudbruin kleurt en voorkom dat het te hard gaat en er zwarte randjes vormen. Als de karamel een volle goudbruine kleur heeft, haal je de pan van het vuur en kun je de boter toevoegen. Nu kun je wel roeren met een spatel als dat nodig is. Langzaamaan voeg je nu ook de slagroom toe (dit kan spetteren). Tot slot voeg je de grof gehakte noten en het zout toe.
- Haal de camembert uit de oven. Steek het waxinelichtje onder de cheese baker aan en giet de honing karamelsaus over de camembert. Serveer met repen zuurdesembrood om mee te dippen.
Receptuur: chef-kok Denise Grootendorst
Fotografie: Renske van Buren.
Benodigdheden
- 1 camembert
- 100 g Melvita biologische bloemenhoning
- Blaadjes van 2 takjes rozemarijn
- 50 g koude boter
- 50 ml slagroom
- 1 hand gemengde ongezouten noten, grof gehakt
- 1/4 theelepel grof zout
- 3 dikke plakken (ongeveer 2 cm dik) zuurdesembrood, in repen van ongeveer 2 cm breed gesneden
- Boska cheese baker (kaasfondue set)
- Waxinelichtje