Pompoenen zijn stoer, ruig maar vooral erg lekker. Er is een ruime keus aan pompoenen en je kunt ze op allerlei manieren bereiden. Ga eens op onderzoek uit en kijk welke soorten u kunt vinden en welke u het lekkerst vindt. Ik haal zelf mijn pompoenen bij een boerderij bij mij in de buurt maar u kunt ze ook gewoon in de supermarkt krijgen. In dit recept gebruik ik flespompoen, deze naam hebben ze omdat ze, inderdaad, op een fles lijken.
Verwarm de oven voor op 180°C. Leg de bol knoflook in de oven en pof ongeveer 12 minuten, totdat hij zacht en een beetje geblakerd is. Hierdoor verandert de smaak heel subtiel.
Schil de pompoen en verwijder pitten en draden. Snij het vruchtvlees in kleine blokjes. Verhit de boter in een grote pan en doe er de blokjes pompoen en 6 teentjes gepofte knoflook bij. Schep regelmatig om en laat de pompoen hierdoor gaar worden. Prak de blokjes pompoen tijdens het bakken zodra ze zacht worden. Voeg de bouillon toe, draai het vuur laag en laat ongeveer 40 minuten door sudderen, of tot de pompoen helemaal gaar is. Voeg de slagroom toe en laat ongeveer 5 minuten door sudderen. Pureer het mengsel glad in een keukenmachine of met de staafmixer. Maak op smaak met peper en zout en giet vervolgens in een soepkom. Doe er als laatste een eetlepel crème fraiche doorheen, strooi wat walnoten erover en maak af met 2 flinke lepels Melvita Acacia honing.
1 bol knoflook
2 el Melvita Acacia honing
6 dl melk
750 gr pompoen
20 gr roomboter
2,5 dl kippenbouillon
2,5 dl room
1 el crème fraiche
zout en peper
Webdesign & realisatie door Perron 18