Verwerking tot honing

Honing wordt gemaakt door de honingbij. Honingbijen leven in een goed georganiseerde sociale gemeenschap van werkbijen, darren en een koningin. 

Zo vlijtig als bijen
Niet voor niets bestaat de uitspraak “zo vlijtig als bijen”: per dag maakt een bij ongeveer 40 vluchten en bezoekt hij ongeveer 4.000 bloemen. Telkens neemt de bij met zijn zuigspriet de nectar van de bloemen op en verdunt het onmiddellijk met zijn speeksel. Dit speeksel bevat enzymen, die voornamelijk verantwoordelijk zijn voor de omzetting van nectar in honing. 

De nectar wordt naar de bijenkorf getransporteerd in de speciale honingmaag, ter grootte van een speldenknop. De bij houdt een klein gedeelte van de nectar voor zichzelf en levert de rest in de bijenkorf af. Hier wordt deze verder verwerkt tot honing. 

Honing is het belangrijkste voedingsmiddel voor bijen en hun broed en wordt als wintervoorraad in raatcellen verzameld.

Webdesign & realisatie door Perron 18