Lang geleden kwamen bijenvolken alleen voor in rotsholten en holle bomen. Uit rotstekeningen blijkt dat al 7000 jaar voor Christus de mens honing verzamelde. Van bijen houden was toen nog geen sprake, het betrof eerder honing jagen, aan de bijen werd geen zorg besteed.
Maatschappelijk en economisch belang
Later begon de mens met imkeren, het bijen houden en verzorgen, waarbij men ondermeer gebruik maakte van buizen van klei en korven uit stro en wilgenenten. In de middeleeuwen was het houden van bijen van groot maatschappelijk en economisch belang: honing als enig zoetmiddel en medicijn, honing als basis voor een honingdrank genaamd mede en uiteraard was voor het maken van kaarsen. Karel de Grote stelde het imkeren zelfs verplicht voor zijn pachters.
Huidige bijenkasten
Pas vanaf de negentiende eeuw ging de imker gebruik maken van houten bijenkasten. De huidige bijenkasten zien er meestal uit als vierkante houten huisjes met een plat dak. In de bijenkast hangen uitneembare raampjes waar de bijen hun celraat in was bouwen. De cellen worden gevuld met honing en stuifmeel.
Als men voor zichzelf wil beginnen met het houden van bijen, kan men zich het beste aansluiten bij een imkervereniging.
Webdesign & realisatie door Perron 18