Heerlijke kruidnoten en pepernoten met honing

Aantal personen: 10 personen
Bereidingstijd: 30 minuten


Bereidingswijze

Kruidnoten (bros, half-rond en knapperig). 

Zelfgebakken kruidnoten zijn het allerlekkerst en je weet precies wat je eet. Deze kruidnoten zijn net iets gezonder dan de reguliere kruidnoten omdat ze zijn gemaakt met speltmeel (of volkoren tarwemeel) en alleen honing als zoetmiddel.

Heerlijk met een kop thee, om uit te delen of voor pakjesavond.

Een choco-lover? Doop de pepernoten onder in gesmolten pure chocolade en laat hard worden.

Bereiding:

(Dit recept is voor circa 300 gram kruidnoten)

Verwarm de oven voor op 160 graden.

Meng alle ingrediënten – behalve de melk – door elkaar in een kom en kneed met je handen tot een homogene massa. Voeg beetje bij beetje de melk toe tijdens het kneden.

Maak kleine balletjes van het deel en leg deze op de bakplaat. Druk een beetje aan zodat je de vorm van een pepernoot krijgt.

Bak de kruidnoten voor circa 15-20 min. in het midden van de oven.

Laat de kruidnoten goed afkoelen en bewaar in een goed afsluitbare bak.

 

Pepernoten (Dit zijn de hoekige, die lijken op taai-taai). 

Ingrediënten:

  • 125 g honing
  • 75 g water
  • 100 g roggebloem of volkorenmeel
  • 110 g tarwebloem
  • mespuntje zout
  • 1 el anijszaad, tot poeder gemalen
  • snufje kruidnagel
  • snufje nootmuskaat
  • 1 tl bakpoeder

 

Bereidingswijze: 

Verwarm de oven voor op 210 °C.

Doe de honing en het water in een pannetje en breng dit aan de kook.

Meng alle overige ingrediënten door elkaar en giet hier het honing-watermengsel bij. Kneed dit tot een soepel maar taai deeg.

Je kunt het deeg (in plastic folie) nu laten rusten in de koelkast (1 tot 24 uur), dit zal de smaak waarschijnlijk ten goede komen. (gelijk gebruiken kan ook!)

Rol het deeg uit tot een dikte van ca. 1 cm. snijd hier vierkantjes uit van ca. 2x2 cm. Dit gaat heel gemakkelijk met een pizzasnijder.

Knijp de vierkantjes tot ze wat onregelmatig van vorm zijn en leg ze op een beklede bakplaat.

Bak de pepernoten in het midden van de oven in 10-13 minuten lichtbruin.

GENIETEN MAAR!

 



Benodigdheden

200 gram volkoren speltmeel (of volkoren tarwemeel)

70 gram honing

60 gram gesmolten kokosolie

4 theelepels speculaaskruiden

3 eetlepels (plantaardige) melk

Dit recept word bereid met

Bloemenhoning

Webdesign & realisatie door Perron 18